Συναυλίες σχ. ετους 2016-17

 «Η καρδιά σμίγει ό,τι ο νους χωρίζει»

Σύνολο λαϊκής & παραδοσιακής μουσικής

Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας στις 15 Ιουνίου του 2017 παρουσίασε την παράσταση του συνόλου λαϊκής & παραδοσιακής μουσικής

«Η καρδιά σμίγει ό,τι ο νους χωρίζει»

Ένα ταξίδι στους σταθμούς του προσφυγικού ελληνισμού. 

Σταθμοί του ταξιδιού οι αλησμόνητες πατρίδες του Ελληνισμού. 
Μικρά Ασία, Πόντος και Θράκη.

Σε κάθε μέρος ξεδιπλώνονται συγκινητικές ανθρώπινες ιστορίες, με επίκεντρο τους μεγάλους δεξιοτέχνες, οργανοπαίκτες και τραγουδιστές που σφράγισαν τη μουσική παράδοση του Ελληνισμού, με γνωστά κι αγαπημένα κομμάτια, αλλά και αρκετά «κρυμμένα διαμαντάκια» που αξίζει ν' ανακαλύψουμε. Όλα φανερώνουν την πλούσια πολυμορφία που χαρακτηρίζει τη μουσική κληρονομιά του Ελληνισμού της Ανατολής. Αυτή είναι η ταυτότητα των προσφύγων και του μουσικού πολιτισμού που δημιούργησαν. Ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό σ' αυτό το σταυροδρόμι των πολιτισμών που ποτέ δεν ξεχάστηκε. Μουσική, λόγος, βίντεο, και χορός δένουν όλα με ένα μαγευτικό τρόπο για να ζωντανέψουν αναμνήσεις τις οποίες ακόμη και αν ο νους μας τις χώρισε η καρδιά μας θα τις σμίγει για πάντα. Στην παράσταση συμμετείχαν  χορευτές και η χορωδία του σύλλογου Θρακικής Εστίας Εορδαίας. 

Διεύθυνση συνόλου : Γιώτας Χρήστος 

Δείτε φωτογραφίες   ΕΔΩ 

Δείτε το βίντεο της παράστασης ΕΔΩ 

Συναυλία με έργα για πιάνο σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών

Συναυλία με έργα για πιάνο σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών  πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας την Πέμπτη 25 Μαίου στις 20.00.  Ακουστηκαν έργα των: Γ. Κυριακάκη, Δ. Συκιά, Γ. Εμμανουήλ, Σ. Δαλαμπίρα, Μ.Γούτη, Γ. Κουτούλα, Α. Κοντού καθώς και συνθέσεις μαθητών του Μουσικού Σχολείου. Πολλά από τα έργα παρουσιάζονται σε α' εκτέλεση. Η συγκεκριμένη συναυλία αποτελέι μέρος της προσπάθειας που γίνεται στο Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας για την εξοικείωση των μαθητών με τη Σύγχρονη Μουσική από τη μία και την ανάδειξη των δημιουργικών τους ικανοτήτων από την άλλη.

Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαϊδας στο φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής στην Καβάλα

Άδοντες καί Ψάλλοντες ἐν τῇ καρδίᾳ

Συνολικά 800 μαθητές γυμνασίων από 15 Μουσικά Σχολεία από ολόκληρη την Ελλάδα, δυο πανεπιστημιακά ιδρύματα (το Α.Π.Θ. και το Τ.Ε.Ι. Α.Μ. - Θ.), διακεκριμένοι σολίστ της βυζαντινής και δημοτικής μουσικής παράδοσής, εξέχοντες πανεπιστημιακοί καθηγητές, ερευνητές και ακαδημαϊκοί συνέπραξαν σε αυτή τη μεγάλη διοργάνωση με τίτλο: «Άδοντες και ψάλοντες εν τη καρδία» που διοργανώθηκε από το Σάββατο 6 Μάϊου 2017 μέχρι και την Τρίτη 9 Μαΐου 2017. Το Σχολείο μας συμμετείχε με το σύνολο λαϊκής & παραδοσιακής μουσικής καθώς και με το σύνολο χάλκινων πνευστών (55 μαθητές).

Δείτε βίντεο της συμμετοχής εδώ

Δείτε το βίντεο της σύμπραξης όλων των σχολείων στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων εδώ 

ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων "Ξάνθη Πόλις Ονείρων 2017"

Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας συμμετείχε στο Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων "Ξάνθη Πόλις Ονείρων 2017", που πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 27-29 Απριλίου 2017 στην Ξάνθη, με τη συμμετοχή 16 Μουσικών Σχολείων από την Ελλάδα και 3 από το εξωτερικό.Οι μαθητές του "Πολυφωνικού Μουσικού Συνόλου" του σχολείου μας παρουσίασαν το έργο τους στο κοινό της Ξάνθης και, παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν μαζί με με τους μαθητές όλων των Μουσικών Σχολείων στην συναυλία που δόθηκε κατά την τελετή λήξης του Φεστιβάλ στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη κ. Κυπουργού. Στην μοναδική αυτή εκδήλωση ακούστηκαν έργα των Χατζιδάκι, Σαββόπουλου, Ξαρχάκου και Θεοδωράκη, εκτελεσμένα από μία τεράστια χορωδία και ορχήστρα 1.200 μαθητών!

Οι μαθητές, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μουσικά εργαστήρια και σεμινάρια με αξιόλογους μουσικούς, όπως ο Νίκος Κυπουργός, η Εριφύλλη Δαμιανού, ο Τάκης Μπαρμπέρης, ο Νίκος Τουλιάτος, ο Βαγγέλης Κοντόπουλος και ο Νεκτάριος Παπαγεωργίου.

Την προετοιμασία και διεύθυνση του "Πολυφωνικού Μουσικού Συνόλου" του σχολείου μας είχαν οι καθηγητές Γιώργος Εμμανουήλ, Παναγιώτης Ζαχαράκης και Ειρήνη Ντελέζου.

Δείτε φωτογραφιες του φεστιβάλ εδώ

Δείτε βίντεο του φεστιβάλ εδώ

Συναυλία τάξης ούτι 


Το Σάββατο 14 Μαίου και ώρα 7.30μμ πραγματοποιήθηκε  η συναυλία - παρουσίαση της τάξης ούτι του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαϊδας στο αμφιθέατρο του σχολείου. Οι μαθητές παρουσίασαν παραδοσιακές μελωδίες αλλά και σύγχρονες δημιουργίες από το ρεπερτόριο του οργάνου. 

Στη συναυλία συμμετείχε ο μαθητής της Β' Λυκείου Χριστόδουλος Αναγνωστόπουλος παίζοντας μπεντίρ και ο απόφοιτος του σχολείου και φοιτητής του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Κατσίνας Στέφανος στο ούτι.

Υπεύθυνος καθηγητής: Τριανταφυλλίδης Χάρης

Δείτε βίντεο της συναυλίας εδώ

 Συναυλία-Παράσταση της τάξης βιολιού.Μέσα στον λαβύρινθο

Μία πρωτότυπη συναυλία της τάξης βιολιού πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας την Τετάρτη 3 Μαΐου. Οι μαθητές έπαιξαν μουσική αλλά όχι μόνο... Κατά τη μία ώρα της μουσικής παράστασης βάδισαν και στα μονοπάτια του θεάτρου.

Το θέμα της παράστασης ήταν μία μεταφορά του μύθου της Αριάδνης και του Θησέα στη σύγχρονη εποχή. Ο Θησέας, ένας φιλόδοξος αλλά αγχωμένος μουσικός, κατά τις αναζητήσεις του για την καλλιτεχνική του εξέλιξη έρχεται σε επαφή με την Αριάδνη, μία εικονική κοπέλα που είναι το ψηφιακό πρόσωπο μίας τεράστιας διαδραστικής μουσικής βιβλιοθήκης. Η απρόσμενη συνάντησή τους γίνεται αφορμή για ένα σύντομο ταξίδι στον κόσμο της δυτικής λόγιας μουσικής.

Οι νεαροί βιολιστές ερμήνευσαν μερικά από τα σημαντικότερα έργα του ρεπερτορίου του οργάνου καθώς και μεταγραφές επιλεγμένων μερών από όπερες. Όλα τα κομμάτια συνδέθηκαν μεταξύ τους μέσω της αφήγησης της ιστορίας.

Απώτεροι στόχοι της διαδικασίας ήταν η εξοικείωση των μαθητών με την έννοια του stage managing και η ανάπτυξη της χωρικής αντίληψης. Έτσι τα παιδιά ως εκκολαπτόμενοι παραστατικοί καλλιτέχνες απέκτησαν εμπειρία σε ό,τι αφορά τον έλεγχο και το φροντιστήριο της σκηνής, την προετοιμασία των μουσικών-ηθοποιών, την αίσθηση και την κίνηση του σώματός τους στο χώρο.

Το κοινό επιβράβευσε το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα με το δυνατό του χειροκρότημα.

Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας δίνει πάντα ευκαιρίες στους μαθητές του να ξεδιπλώνουν και να παρουσιάζουν το πολύπλευρο ταλέντο τους, το οποίο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και για την κ. Χριστίνα Τσίγκα, καθηγήτρια της τάξης βιολιού, που επιμελήθηκε την παράσταση.

Δείτε φωτογραφίες εδώ

Συναυλία

Διεξήχθη την Τρίτη 2/5 στο Αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας η συναυλία της τάξης Φλάουτου του κ. Ζαχαράκη Παναγιώτη και του Πολυφωνικού Συνόλο τού Μουσικού Σχολείου των κ. Εμμανουήλ Γιώργου και κ. Ντελέζου Ειρήνης. Επίσης συμμετείχαν  μαθήτριες τής τάξης κιθάρας τού κ. Κουτσουμπίδη Χρόνη καθώς και μαθητές τού Συνόλου Πνευστών τού  Σχολείου.

Συναυλία τάξης Πιάνου

Την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017 και ώρα 19.00 στο αμφιθέατρο του Μουσικού σχολείου Πτολεμαΐδας πραγματοποιήθηκε η Συναυλία τάξεων Πιάνου των καθηγητριών Εφραιμίδου Βασιλική και Ταμπουλίδη Τατιάνα. Έλαβαν μέρος 35 μαθητές του μουσικού σχολείου οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν !

Οι ακροατές μας είχαν την ευκαιρία να ακούσουν έργα για 2 πιάνα-PIANODUETS - έργα για 4 χέρια και Solo κομμάτια των δημιουργών: K.COPPLER, F.TUNE,L. KOEHLER, L.BEETOVEN, J. SΤRAUS , BEYER, DIABELLI , OESTEN, ΤaHeN, BURGMULER , J.SBACH, F.CHOPIN ,Νέος Πιανίστας και jazz μουσική.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους και συγχαίρουμε ξανά τους μαθητές μας που μας έκαναν να νιώσουμε υπερήφανες με την παρουσίαση και την εκτέλεσή τους .

Ορατόριο «Οι επτά Τελευταίοι Λόγοι στον Σταυρό»

Ο συνθέτης και καθηγητής του σχολείου Παναγιώτης Δημόπουλος θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του Μακαριστού Επισκόπου Σερβίων και Κοζάνης Διονυσίου Ψαριανού, 20 χρόνια μετά το θάνατό του, συνέθεσε το θρησκευτικό αυτό Δράμα (Ορατόριο) για τα Ευρωπαϊκά Μουσικά Σύνολα με την συμφωνική ορχήστρα και χορωδία του σχολείου. Το κείμενο που παρουσιαζεται περιέχει επίσης εμβόλιμες επεξεργασίες και εναρμονίσεις επτά Αίνων που μελοποίησε ο ίδιος ο Διονύσιος.

Το έργο διευθύνει ο συνθέτης Παναγιώτης Δημόπουλος ενώ την προετοιμασία των μουσικών συνόλων ανέλαβαν οι καθηγήτριες του σχολείου Χριστίνα Τσίγκα, Νικολέτα Παπάζογλου και Ευθυμία Τσιούρα.

1o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΙΔΙΚΩΝ-ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η πρώτη συνάντηση Παιδικών-Νεανικών Χορωδιών που διοργάνωσε το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Πτολεμαΐδα η πόλη γιορτάΖΕΙ", το Σάββατο 1 Απριλίου. Έξι χορωδίες με πάνω από 200 νεαρούς χορωδούς από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας τραγούδησαν στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας.

Στο χορωδιακό εργαστήρι με τον μαέστρο Νίκο Στ. Ευθυμιάδη όλα τα παιδιά δοκίμασαν εξειδικευμένες τεχνικές και εργάστηκαν μαζί πάνω σε δοσμένο ρεπερτόριο. Η κάθε χορωδία συνδυάζοντας αρμονικά τη μουσική και την κίνηση παρουσίασε το ρεπερτόριό της σε μία συναυλία που είχε ροή και παλμό. Η σκηνή του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας αποδείχτηκε μικρή, όταν όλοι οι νεαροί χορωδοί την κατέκλυσαν και τραγούδησαν με μία φωνή κερδίζοντας το δυνατό χειροκρότημα του κοινού. 

Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε: την παιδική χορωδία του Κέντρου Νεότητας "Ο Άγιος Κήρυκος" της Ι.Μ. Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας, την παιδική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Σερβίων, τη χορωδία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας, την παιδική χορωδία του Ωδείου Φλώρινας, την παιδική χορωδία του Ωδείου Δημήτρη Δημόπουλου και τους μαέστρους τους οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στο κάλεσμά μας. Από το Φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η χορωδία του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας. Τα μέλη της αξίζουν συγχαρητήρια όχι μόνο για την πολύ καλή τους εμφάνιση αλλά και για τον επαγγελματισμό που επιδεικνύουν. 

Την εποπτεία και ευθύνη της υλοποίησης του Φεστιβάλ είχαν οι καθηγήτριες του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας, Έμη Τσιούρα και Νικολέτα Παπάζογλου. Χάρη στον εξαιρετικό συντονισμό του Μουσικού Σχολείου τόσο οι παιδαγωγικοί-εκπαιδευτικοί όσο και οι καλλιτεχνικοί στόχοι της διοργάνωσης επιτεύχθηκαν απολύτως. Το υψηλό επίπεδο των μαέστρων που προετοιμάζουν τις χορωδίες είναι εχέγγυο του ποιοτικού αποτελέσματος. Η στήριξη του μουσικόφιλου κοινού της Πτολεμαΐδας είναι το σημαντικότερο εφόδιο για να συνεχιστεί αυτή η πρωτοβουλία.

Δείτε φωτογραφιες του φεστιβάλ  εδώ 

Χριστουγεννιάτικη Συναυλία


Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας παρουσίασε την Χριστουγεννιάτικη Συναυλία με την συμετοχή της Συμφωνική Ορχήστρα και της Χορωδίας του σχολείου.

Δείτε ολόκληρη την μαγνητοσκόπηση εδώ